0 (362) 228 37 48 - 228 37 49

Civata ve Somunların Üretim Yöntemi

  1. Hammadde
  2. Hammadde Tavlama
  3. Kangal Fosfat Kaplama
  4. Tel Çekme
  5. Soğuk Dövme
  6. Isıl İşlem
  7. Kaplama
  8. Yağlama
  9. Hata Kontrol
  10. Paketleme

Malzeme tek seferde belirli bir oranın üzerinde şekil değiştiremeyeceği için birden fazla istasyon ile kademeli olarak son şekline ulaşırlar.

Hammadde secimi soğuk şekillendirme açısından önemlidir. Örnek olarak dökme demir malzemeye ovalama yöntemi ile diş açmak, malzemenin akma göstermemesi sebebiyle mümkün değildir. Hammadde malzemesi, soğuk şekillendirme ve ekstrüzyon için uygun, sıcak haddeleme ile üretilmiş, orta ve düşük karbonlu düşük alaşımlı, istenilen fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri sağlayan çeliktir. Temel olarak cıvata ve somunların kaliteleri ürün sertlik ve mekanik özelliklerine göre verilir. Cıvatalarda 4.8, 5.8, 6.8, kalite, somunlarda 8 kalite soğuk şekillendirme çıkışı elde edilirken, cıvatalardaki 8.8 10.8 12.8 kalite ve somunlardaki 10, 12 kaliteler soğuk şekillendirme çıkışı ısıl işlem ile elde edilmektedir. Isıl işlemsiz cıvatalar karbon oranı düşük malzemelerden üretilirken, ısıl işlemli cıvatalar orta karbon alaşımlı malzemelerden üretilirler.

Hammaddenin makinede kolay şekillenebilmesi için soğuk şekillendirme öncesinde yapılan işlemdir. Yüzey işlem havuzlarında yapılan bu işlem; hammadde kangallarının sıvı dolu havuzlara sırasıyla daldırılması şeklinde gerçekleşir. Öndelikle yüzey temizleme ardında ise fosfat kaplama işlemleri uygulanır. Bu işlem sayesinde hammaddenin oksijen ile teması kesilerek paslanma önlenmiş olur.

Soğuk dövme; dövülebilir malzemelerin ortam sıcaklığında kalıplar içinde kuvvet uygulanarak şekillendirilmesi yöntemidir. Cıvata ve somun üretimi soğuk dövme, sıcak dövme ve talaşlı üretim ile gerçekleştirilebilir. Genel olarak diğer üretim yöntemlerine göre avantajlarından dolayı soğuk dövme yöntemi tercih edilir, bunun avantajları şunlardır. Talaşlı imalata göre daha az fire verilir, bazı parçalarda ise fire verilmez. Enerji sarfiyatı düşüktür. Malzeme liflerinin sürekliliği bozulmaz bu sebepten dolayı parça dayanımları daha yüksektir. Dar toleranslarda parça üretilebilir, yüzey kalitesi iyi, yüzey için ek bir işleme gerek duyulmaz.